Ve nihayet...
Bir yolunu yordamını arıyordum belgesel bittiğinden bu yana gösterebilmek için.
Ankara'da küçük çaplı gösterimler oldu, ODTÜ sinemasında, bir de aranızda birkaç kişi DVD'den izleyebildi, ama internete koyamıyordum.
İnternete koyamama ve belgeseli yayamama sebebim, tribünün kendisiyle alakalı.
İki temel sebebi var:
1) Kendileri daha arşiv görüntülerinden, "betimleyici" (descriptive) bir belgesel istediler. Yani bir tarihi anlatan tanıtım filmine benzer bir şey.
Ben bunu yapmadım.
2) Belgesel içinde, şu an tribünün içinde olmayan bazı kişilerin de görüntülerinin yer alıyor olması ve bu görüntülerin tarafımdan çıkartılmamış olmasından ötürü (çünkü o an vardılar ve bu benim için yeterli) grup o kişilerin olduğu bir belgesel istemedi.
Dolayısıyla belgesel, yaklaşık iki sene, aralıklı olarak uğraştığım bu filmim, olduğu halini savunmamdan ötürü internete verilemiyor(du).
Ha ben "bana ne kardeşim bu benim belgeselim istersem yayınlarım" da diyebilirdim ama arada çok yakın arkadaşlarım var. Onların tribünle kötü olmasını istemiyorum. Gerçi ben de tribünle kötü olmak istemiyorum. O nedenle grubu dinlemem lazımdı.
Neticesinde birkaç görüşme yaptım ve bir yolunu buldum.
Vimeo'ya "şifreli" olarak koyacağım ve şifreyi isteyene özel mesajdan vereceğim.
Şifre yaklaşık iki haftada bir değişecek. Yani yayını benim kontrolümde olacak.
Böylece istedikleri ana şey gerçekleşmemiş olacak. Başka "tribün grupları bu belgeseli izleyemeyecekler".
(Onların kaygılarını da anlamak lazım. Ben anlayabiliyorum.)
Neticesinde yukarıda saydığım iki sebepten ötürü onların istediği gibi değil, kendi istediğim gibi bir film yaptım.
Ve bunun sonuçlarına katlanıyorum.
Vimeo şu anda videoyu "encode" ediyor.
Sanırım sabaha hazır olur.
Linki koyuyorum. İzlemek isteyen şifreyi benden özel mesajla istesin.
Filmin linki:
http://www.vimeo.com/11410919(Sıkıştımadan kaynaklı kalite bozuklukları olabilir. Zaten NvGS-17 gibi dandik bir kamerayla çekildi. Vimeo hesabı alıp daha iyi bir versiyonla değiştirebilirim.)
Ekleme: Şimdi bir de bütün mesajları okudum. Süreçte neler olmuş, neler yazmışız diye.
Çok üzüldüm ya.

Nasıl ümitlenmişim...
Ki hepsi gerçekti... Sinemada gösterme, DVD'sini basma... Olacaktı bunlar, hazırlanıyordu her şey.
Ama yukarıda olan şeyler gerçekleşince, heves de kursakta kaldı tabi.
Neyse... İnsan üzülüyor ama, içim de rahat.
Olmasını istediğime yakın bir şeyler olduğu için ve siz sevgili dostlarımla paylaşabileceğim için mutluyum şu anda.
Daha iyi hale gelebilmesi için eleştiriler bekliyorum.
Neticede bir anlamda "ambargolu" bir film.
Öyle bir olasılık var mı çok bilmiyorum ama filmin önündeki bu engel kalkıp özgürleşirse, bu olana kadar her türlü değişikliği yapacağım.
Bunun için de eleştiriler önemli.
En çok da yurtdışında bir festivale gönderemeyeceğim için üzülüyorum.
Özellikle Avrupa'da tribün kültürü inanılmaz gelişmiş olduğundan yankı uyandırabilirdi
ki daha hazırlık aşamasında Avrupa forumlarında fragmanlar dönüyordu. Neyse...
Sağlık olsun...